Daniel și Ioana sunt doi români care sunt stabiliți în Marea Britanie de 12 ani. Cuplul din Maramureș are un băiețel în vârstă de 1 an și 8 luni. Din motive ce țin de sănătate, micuțul nu a fost botezat până la vârsta respectivă. Preotul bisericii române le-ar fi pus anumite condiții pentru ca botezul micuțului să aibă loc. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
Daniel și Ioana sunt stabiliți în Marea Britanie de 12 ani. Cuplul din Maramureș muncește de ani buni în străinătate. De altfel, cei doi îndrăgostiți sunt părinți de băiețel. Împreună, au un copil în vârstă de un an și opt luni. Din motive ce țin de sănătate, micuțul nu a fost botezat. Motiv pentru care cuplul a dorit să facă recent acest pas. Mama băiețelului a contactat preotul de la Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români” (Eastham, Londra).
A rămas, însă, mirată în momentul în care a aflat că, pentru a-l boteza pe fiul ei, trebuie să respecte câteva condiții. Una dintre condiții reprezintă luarea unui angajament că ea și partenerul de viață se vor căsători, într-o anumită perioadă de timp, după ce micuțul este botezat. Practic era o declarație ce conținea o intenție de căsătorie. Dar nu era singura condiție rostită de preot.
Pe lângă intenția de căsătorie, celor doi li s-ar mai fi cerut să facă rost de o adeverință de spovedanie pentru nași, dar și bani pentru ceremonia botezului.
„Ce m-a deranjat cel mai tare e (…) acea declarație cu intenția de căsătorie. (…) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui – ia Duhul Sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”, a spus românca.
„I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit şi dânsul a zis atunci să meargă unde pot şi să aducă adeverință că s-au spovedit, altfel nu ne botează copilul. Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire, plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică. (…) Mi se par absurde cererile astea”, a povestit și Daniel, tatăl micuțului.
Pe de altă parte, pe pagina online a lăcașului sfânt nu apare vreo taxă. Însă se menționează un ajutor financiar pentru susținerea bisericii. Preotul paroh a fost contactat de jurnaliști, pentru a afla mai multe detalii legate de această speță. Preotul paroh a refuzat să comenteze în jurul subiectului și a transmis că „Dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare”. Apoi, mămica băiețelului a primit un mesaj de la preot că bărbatul se va ruga pentru ei, arată stirileprotv.ro.
Sursă foto: Stirile Pro TV (captură video), Pexels.com